Matti Kari kouluttaa metsässä metsästä

Matti Kari toimii koulutusasiantuntijana Lounais-Suomen metsäkeskuksessa, jossa hän järjestää kursseja ja metsäpäiviä metsänomistajille sekä metsäretkiä koululaisille.

– Kuljen pitkin Satakuntaa, sillä tilaisuudet halutaan viedä lähelle metsänomistajia. Työssä alkaa jo näkyä se, että entistä useampi metsänomistaja asuu kaupungeissa. Metsänomistajien keski-ikä on 60 vuotta, joten suhtautuminen uusimpaan teknologiaan on vielä aika varauksellista. Tilanne tulee kuitenkin muuttumaan. Uusille metsänomistajille suunnatuissa Metsän ABC -tapahtumissa olen huomannut, että kaikilla on jo sähköposti, ja koulutusmateriaalia toivotaan internetin kautta perinteisten paperikopioiden sijaan. Koska suuri osa koulutuksesta tapahtuu jatkossakin maastossa, tulevat mobiilipalvelut varmasti mukaan. Metsänomistajat toivovat usein koulutuksessa enemmän aikaa keskustelulle: Mobiilikoulusta sain ideoita, joilla tätä voisi helpottaa. Seuraavaan uuden metsänomistajan ABC-päivään taidan jo liittää jonkinlaisen keskustelufoorumin.

Mobiiliapuvälineitä olen kokeillut tähän saakka eniten koululaisten kanssa. Kerran tehtävänä oli etsiä metsikön paksuin puu ja lähettää siitä kuva, paikkatieto sekä läpimitta multimediavistillä. Tilannetta kuvasi hyvin, että viestin ja paikkatiedon lähettäminen onnistui kaikilta ryhmiltä. Sen sijaan mittanauhan käytönohjauksessa taisi olla ongelmia, kun osa ryhmistä mittasi läpimitan sijasta ympärysmitan. Näin saatiin siis hienosti lisättyä tehtävään myös matematiikan osio, jolla tulokset saatiin jälkikäteen korjattua.

Olen koulutukseltani metsätalousinsinööri (AMK) ja tietojenkäsittelyn DI. Aina olen ollut kiinnostunut tietotekniikan ja käytännön yhdistämisestä niin, ettei koko tietotekniikka-sanaa tarvitsisi edes mainita. Tekniikkaa tärkeämpää olisi löytää oikeisiin tilanteisiin liittyviä tehtäviä, joiden avulla metsä nähtäisiin puilta!
Mobiilikoulussa Matti Kari (vas.) tuotti kännykällä ohjevideon auton mäkistartista. Taustalla Terhi Kaisvuo, kuljettajana Jukka Syrén.

(Tämä artikkeli on alunperin julkaistu Avomobiilien blogissa.)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s