Konttorilotan paras ystävä: Notepad

Eräässä kokouksessa kirjoitin muistiota. Käytin tekstin tekemiseen Notepadia, jolla yleensä kerään hajatuksia erilaisissa tilaisuuksissa. Vieressäni istunut osallistuja seurasi työtäni ja kysyi sitten, mikä noin kätevä ohjelma onkaan.

Notepad on nimensä mukaan muistio. Siihen tehdään tekstiä. Ei muotoiluja, ei tyylejä, ei kuvia – vain tekstiä. Siis sisältöä.

Ensimmäisessä oikeassa työpaikassani – jossa toimitin tietoliikennelaitteiden käyttöoppaita ja jossa opin rakastamaan Wordia – oli suunnittelija, jonka mielestä tekstituotannossa pitäisi sallia vain Notepad ja Courier 12. Päivä päivältä olen enemmän samaa mieltä hänen kanssaan!

 • Kun kirjoitetaan, niin kirjoitetaan.
 • Keskitytään sisältöön ja sanomaan.
 • Mietitään, mitä varten tekstiä tehdään ja kuka sitä lukee.
 • Ajatellaan, miten sanat vaikuttavat lukijaan ja hänen toimintaansa.

Edelleenkin rakastan Wordia, mutta työkaluna se on ihan turha kokousmuistion naputteluun tai blogipostauksen luonnosteluun.

7 ajatusta artikkelista “Konttorilotan paras ystävä: Notepad

 1. Niin totta. Itse olen saanut itseni kiinni kirjoittamasta toisaalle kopioitavaa perustekstiä sähköpostin viestikentässä. Muistiota käyttäisin mieluusti, mutta sen ctrl + askelpalautin -yhdistelmä ei toimi edellisen sanan poistossa. Sitä kun tulee refleksinomaisesti yritettyä.

 2. Notepadin nimeen vannon erityisesti silloin, kun Wordin pyytämättä tuppaamat muotoilut pitää saada varmuudella pois 🙂

 3. Hyvä esillenosto! Kun tekijän tarve ja oikea työväline kohtaavat, siitä yleensä syntyy hyvää jälkeä. Monasti unohdamme etsiä toimintatavoillemme ja työhömme soveltuvimmat, so. käytettävyydeltään parhaat, välineet, ohjelmat jne., ja hankimme modernit ja hienot vempaimet (mainonnan uhreina). Notepadin kaltaiset perusohjelmat, jotka pyörivät kaikkein pienimmässä ja tehottomimmassakin koneessa moitteetta, ovat luotettavia apureita.

  • Kiitos vinkistä. Veikkaan, että tollainenkin vielä pc-puolelta löytyy.

   Muistan, kun 90-luvulla aloitin oikeita töitä, muuri Mac- ja pc-käyttäjien ja -järjestelmien välillä ulottui taivaaseen saakka! Eihän niitä työpaikalla saanut laittaa edes samalle pöydälle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s