Työstimme eilen viiden ihmisen kanssa Mobiilikesäkoulun loppuraporttia. Avasimme Skypeen ryhmäkeskustelun ja annoimme tajunnan virrata.
Jotenkin näin meidän spontaani tapaamisemme meni:
Yksi oli juuri lähdössä laskemaan lampaita laitumelle, yksi istui terveyskeskuksen aulassa, yksi odotti kohtsillään kotiutuvaa ekaluokkalaista, yksi piti skypetyksen lomassa asiakaspalaverin – yksi oli oikeasti työpaikalla työhuoneessaan ja johti keskustelun kulkua. Kaikki me mietimme ja tuotimme tekstiä aiheesta ”Mitä mobiilius vaatii?”.
Mobiilia ja mobiiliutta kuvattiin kolmella adjektiivilla: ajankohtainen, tilannekohtainen, henkilökohtainen. Näkemyksemme oli, että mobiilius vapauttaa ajasta ja paikasta, mutta vaatii halukkuutta kehittää itseään ja työtään sekä aktiivisuutta muuttaa toimintatapojaan.
Liikettä ja päämäärää
Skype-istuntomme oli esimerkki siitä, miten olimme fyysisesti erillämme mutta samanaikaisesti riittävästi läsnä tilanteessa. Mobiili mahdollisti meidän kohtaamisemme tietyn tavoitteen saavuttamiseksi. Työkaluun jäi dokumentaatio keskustelustamme, mitä saatoin hyödyntää lopullista tulemaa eli loppuraportin yhtä osuutta myöhemmin kirjoittaessani.
Kaikkeen toimintaan tällainen moniajo ei tietenkään sovellu, mutta monta kertaa riittävä läsnäolo on parempi kuin ei läsnäoloa.
**
Mobiilikesäkoulun raportti ilmestyy syksyn aikana.
Mainio motto tuo ”riittävä läsnäolo on parempi kuin ei läsnäoloa”. Monesti tuo riittävä mobiili/etäläsnäolo olisi tilanteessa parempi kuin fyysinen läsnäolo, jossa ajatukset ovat aivan muualla.
-Liisa
Löytyyköhän googlettamalla jo kansainvälinen ilmiö ”adequate presence”? Siinä olisi jollekin gurulle teesi ja kirjan aihe. Anteeksi, mobiiliblogin tai tekstareiden aihe.
Paluuviite: En tee etätöitä – olen mobiili « Viestintälotta