Pilvioppiminen on nyt

Teemu Arina kävi HAMKissa alustamassa tulevaisuuden työelämästä ja samalla tulevaisuuden oppimisesta. Hänen vahva viestinsä oli, että työelämän muuttuessa myös koulutuksen on muututtava: Suomen kehuttu koulutusjärjestelmä on paras mallia 1900-luku – halu menestyä nyt ja myös jatkossa vaatii uudenlaista lähestymistapaa heti eikä viidestoista päivä!

Vanhan ajan yritysten perusarkkitehtuuri rakentui fyysisille tiloille ja määritellyille tehtävänkuville, mutta pilvessä toimitaan toisin. Markkinoiden muuttuessa myös organisaatioiden on pystyttävä mukautumaan, hyödyntämään uutta teknologiaa ja luomaan jatkuvasti uutta arvoa. Prosesseja on oltava, mutta ne eivät voi olla muuttumattomia putkia vaan jatkuvasti arvioituja ja ohjattuja suuntia. Ihmisten on osattava toimia epävarmuuden kanssa ja jatkuvasti uusissa tilanteissa.

Puhelin ei ole puhelin

Vanhoilla välineillä ei voi tehdä uudella tavalla töitä. Arina vertasi muutosta kännykän tuloon. Lankapuhelimesta luopuminen ei ollut vain koneen muuttumista vaan kännykkä toi mukanaan uudenlaisen tavan tehdä asioita. Kyse ei enää ole vain puhumisesta yhden ihmisen kanssa.

Pilvioppiminen on jatkuvaa läsnäoloa verkostoissa ja kontekstilähtöistä kommunikaatiota: yhteyttä, vuorovaikutusta ja jakamista. Käytännössä kontekstilähtöinen kommunikaatio on esimerkiksi keskeneräisten töiden jakamista, mikä puolestaan edellyttää epäonnistumisen sallimista. Monessa organisaatiossa ei olla valmiita tällaiseen tekemisen tapaan, eikä moni ihminen ei ole kypsä panemaan itseään alttiiksi mahdolliselle pahalle – eikä  todennäköiselle hyvälle.

7 ajatusta artikkelista “Pilvioppiminen on nyt

  1. Tää luento on mennyt multa ihan ohi… Harmi, sillä kuulostaa mielenkiintoiselta! Sulautuvan oppimisen sempassa käsiteltiin yhdessä esityksessä tätä samaa pilviasiaa.

  2. hei vaan,

    komppaan Liisaa ja harmittelen, että Teemun luento on mennyt ohitseni. Olen leikellyt hänen artikkeleitaan some-kansiooni ja olisi ollut mielenkiintoista osallistua.

    Tämä pilvioppiminen haastaa meidät tosi monella tasolla, johtamisesta lähtien. Uusilla välineillä on tehtävä uudella tavalla töitä ja oltava läsnä, kuten Alf Rehn saarnaa.

    • Liisa ja Sanna – tämä kun ei ollut yleisöluento, niin siitä ei ollut sen enempää puffia etukäteen. Oltiin pienemmällä porukalla koolla työstämässä e-oppimiseen liittyviä aiheita – Arina antoi vähän viitteitä e:n taakse ja pilven reunalle. 🙂

  3. Paluuviite: Verkkoenkeleitä ja datapyöveleitä « Viestintälotta

  4. Paluuviite: Tarvitaan pulpettia ja pilveä « Viestintälotta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s